wtorek, 19 września 2017

Czekoladowy mus z awokado (bez cukru i jajek)


Jedliście kiedyś mus czekoladowy z awokado? Dla nas jest to najlepszy tego typu deser, który można jeść bez wyrzutów sumienia. Do jego przygotowania potrzebne są tylko cztery składniki: awokado, banan, kakao i miód. Wystarczy wszystko razem zmiksować, by cieszyć się zdrowym i kremowym deserem. Mus można wykorzystać do deserów, jako smarowidło do kanapek lub podać z owocami i orzechami.


Składniki:

1 dojrzałe awokado
1 banan
1 łyżka kakao (bez cukru)
2 łyżki miodu (można zastąpić dowolnym syropem)
*opcjonalnie kilka kropli olejku waniliowego


Przygotowanie:

1. Awokado przekrój na pół, wrzuć pestkę, łyżką wyjmij miąższ i pokrój go na mniejsze kawałki. Banana obierz i pokrój. Awokado i banana przełóż do blendera, dodaj kakao, miód i wanilię. Zmiksuj całość na mus. Możesz też rozgnieść wszystko widelcem i połączyć składniki w misce.

2. Mus powinien być gładki i dosyć gęsty. Przełóż go do salaterki i udekoruj dowolnie. Podawaj od razu. Jeśli nie zjesz całego musu, przechowuj w lodówce.


6 komentarzy:

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter